Fair Play

Riktlinjen Fair Play är en stor och viktig del för arbetet hos Upplands Fotbollförbund. Men hur jobbar vi med frågan? Det kan Thomas Lundqvist, Domarkonsulent på Upplands Fotbollförbund, förklara.

Hur jobbar distriktet med Fair Play?
Vi hoppas på att alla utbildningar vi erbjuder är ett steg i rätt riktning för Fair Play. Vår Nolltoleransutbildning syftar på att skapa bättre och tryggare idrottsmiljöer för alla. Denna utbildning har främst körts för ledare och föräldrar i föreningar, men det har även varit föreningar som haft en variant på Nolltoleranspaketet för sina spelare.

Vi tycker att fotbollen ska vara en viktig samhällsaktör som bidrar till utveckling av sunda värderingar bland barn och ungdomar!

Vad betyder Fair Play för dig?
Allas ansvar att bidra till en trygg och trevlig miljö för samtliga på idrottsanläggningen, - medspelare, motståndare, domare, publik och arrangörer.

Domarna är ofta en utsatt grupp vad det gäller uppträdande som går emot Fair Play. Hur jobbar distriktet med domarna i barn- och ungdomsfotbollen?
I barn och ungdomsfotbollen ansvarar föreningarna för domarna gällande stöttning och utveckling. Det vi har gjort är att införa ett krav på utbildade domare för all fotboll rörande 9 mot 9 och 11 mot 11. I och med detta passade vi även på att höja standarden på utbildningen så att domarna kan känna sig ännu mer trygga i sitt domarskap.

Det vi kommer att arbeta med under året är ta fram en manual som ska hjälpa föreningarna i deras arbete med sina domare för att bidra till en tryggare och bättre arbetsmiljö.

Kan vi och föreningarna tillsammans genomföra detta så tror jag att fler domare kommer att fortsätta döma längre, samt att fler kan vilja prova på att döma fotboll.

SvFF om Fair Play

Mer om FSLL